8. انواع سازمانهای کسب و کار(انواع سازمان های تجاری)

برای مشاوره و خرید می توانید از طریق تلگرام، واتس آپ، روبیکا، سروش و بله با شماره 09106790876 با ما ارتباط برقرار کنید.

8. انواع سازمانهای کسب و کار(انواع سازمان های تجاری)

1393/07/15 7404 بازدید 2 دیدگاه
8. انواع سازمانهای کسب و کار(انواع سازمان های تجاری)

یک کسب و کار می تواند به یکی از اشکال مختلفی که در ادامه می آید، سازماندهی گردد:

  1. تک مالکی
  2. شراکتی
  3. سهامی
  4. شراکتی با مسئولیت محدود و شرکت با مسئولیت محدود
  5. غیر انتفاعی

بیایید نگاهی به تفاوت های میان این پنج نوع کسب و کار بیندازیم.

کسب و کارهای (تجارتهای) تک مالکی

یک سازمان تک مالکی فقط یک صاحب دارد که مالک نامیده می شود، و اغلب خودش کسب و کار را مدیریت می کند.بعنوان مثال از کسب و کارهای تک مالکی می توان فروشگاههای خرده فروشی کوچک و یا حتی کسب و کارهایی حرفه ای همچون وکلای مدافع و حسابداران نام برد. از دیدگاه حسابداری هر کسب و کار تک مالکی از مالک آن مجزا است: سوابق حسابداری یک کسب و کار تک مالکی شامل اطلاعات شخصی مالک نمی شود. با این حال از منظر حقوقی کسب و کار تک مالکی محسوب می شود. یک کسب و کار تک مالکی دارای یک صاحب است که مالک نامیده می شود.

کسب و کارهای شراکتی

یک کسب و کار شراکتی، از به هم پیوستن دو یا چند مالک مشترک تشکیل می شود. هر مالک یک شریک است و شراکت را طبق یک قرارداد لازم الاجرا پذیرفته است. این شیوه کسب و کار متقابل نامیده می شود.در کسب و کارهای متقابل برای هر شریک مسئولیت متقابلی ایجاد می گردد.بسیاری از فروشگاههای خرده فروشی، سازمانهای حرفه ای پزشکان، وکلای مدافع، و حسابداران مشارکتی می باشند. بیشتر کسب و کارهای شراکتی کوچک یا متوسط هستند اما برخی از آنها غول پیکر و با هزاران شریک هستند.برای اهداف حسابداری کسب و کار شراکتی مجزا از شرکا می باشد.یک کسب و کار شراکتی دو یا چند مالک دارد که شریک نامیده می شوند.

شرکتهای سهامی

یک شرکت سهامی کسب و کاری است که مالکیت آن با سهامداران می باشد. سهامداران اشخاصی هستند که هر کدام مالک بخشی از سهام شرکت می باشند. سهام یک سند رسمی است که نشان دهنده منافع مالکیت در یک شرکت سهامی می باشد. یک شرکت زمانی سهامی اعلام می شود که دولت یک اساسنامه به آن اعطا کند و دولت بندهای ثبت شرکت را تایید کند و اولین برگه سهام صادر شود.بندهای ثبت شرکت قوانینی هستند که توسط دولت تصویب می شوند و حاکم بر مدیریت شرکتهای سهامی می باشند. برخلاف کسب و کارهای تک مالکی و شراکتی، یک شرکت سهامی یک شخصیت حقوقی دارد که مجزا از مالکان آن می باشد. این تمایز قانونی بین شرکتهای سهامی و کسب و کارهای سنتی تک مالکی و شراکتی ، بدلایل زیر بسیار مهم می باشد: اگر مالک یک کسب و کار تک مالکی یا مالکان کسب و کارهای شراکتی نتوانند بدهیهای خودشان را بپردازند، وام دهندگان می توانند اموال شخصی مالکان را در ازای تعهدات برآورده نشده تسخیر کنند. اما اگر یک شرکت سهامی ورشکست شود، وام دهندگان نمی توانند اموال شخصی سهامداران را تصاحب کنند. بزرگترین کسب و کارها در ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای دنیا شرکتهای سهامی می باشند.بعنوان مثال شرکت سهامی کوکاکولا دارای میلیاردها سهام است که متعلق به سهامداران می باشد. یک شرکت سهامی دارای یک یا چندین مالک است که به آنها سهامدار گفته می شود.

کسب و کارهای شراکتی با مسئولیت محدود و شرکت با مسئولیت محدود

در یک شراکت محدود ، هر عضو یا شریک صرفآ در قبال اقدامات خود یا اقدامات افراد تحت کنترل خودش مسئولیت دارد. بطور مشابه یک کسب و کار را می توان به عنوان شرکت با مسئولیت محدود تشکیل داد. در شرکت با مسئولیت محدود، شرکت در برابر بدهیها مسئولیت دارد و نه اعضای شرکت. این چیدمان مانع می گردد تا یک شریک غیر اخلاقی برای شرکای دیگر ایجاد یک مسئولیت بزرگ کند مشابه روش محافظتی که در شرکتهای سهامی وجود دارد. امروزه اکثر کسب و کارهای تک مالکی و شراکتی به شکل شراکت با مسئولیت محدود و شرکت با مسئولیت محدود سازماندهی شده اند. یک شرکت با مسئولیت محدود دارای یک یا چند مالک است که اعضا نامیده می شوند.

کسب و کارهای غیر انتفاعی

یک کسب و کار غیر انتفاعی سازمانی است که تایید شده است تا برای هدفی مذهبی، خیریه و یا آموزشی فعالیت کند. هیئت مدیره معمولآ از تعدادی داوطلب تشکیل شده است که برای اهداف غیر انتفاعی تصمیمات سازمانی می گیرند. اعضای هیئت مدیره مسئولیت تعهدی را برعهده دارند و نسبت به انجام وظایف خود به شیوه ای قابل اعتماد تعهد اخلاقی و قانونی دارند. هدف آنها اینست که برای تامین مالی عملیات خود به کسب درآمد بپردازند. نمونه ای از سازمانهای غیر انتفاعی کلیساها، مساجد و مدارس می باشند. یک کسب و کار غیر انتفاعی مالکی ندارد. شکل 1-2 بصورت خلاصه تفاوتهای بین این پنج نوع کسب و کار را نمایش می دهد.


ترجمه شکل 1-2 : مقایسه پنج شکل متفاوت سازمانهای تجاری
# تک مالکی شراکتی سهامی مسئولیت محدود غیر انتفاعی
مالک (مالکان) تنها یک مالک دارد شرکا، دو یا چند مالک دارد. سهامداران ، معمولآ تعداد زیادی مالک دارد. اعضا مالک ندارد
مدت حیات کسب و کار محدود به انتخاب مالک یا مرگ او می باشد. محدود به انتخاب شرکا و یا مرگ آنها می باشد. نامحدود. نامحدود. نامحدود.
مسئولیت قانونی مالک یا مالکان در قبال بدهیها مالک مسئول بدهیها می باشد. شرکا شخصآ مسئول بدهیها هستند. سهامداران شخصآ مسئولیتی ندارند. اعضا شخصآ مسئولیتی ندارند. متعهدان و اعضای هیئت مدیره مسئول بدهیها هستند.

توقف و تفکر

چگونه یک شرکت می تواند بهترین نوع قانونی کسب و کار را انتخاب کند؟

تصمیم گیری در این مورد که با توجه به نیازمندیها و اهداف کسب و کار کدام نوع مناسبترین می باشد تصمیمی است که نیاز به تفکر دقیق دارد. کسب و کارهای کوچک در مورد درنظر گرفتن پیامدهای مالیات باید با یک حسابدار خبره مشورت کنند و در مورد مفاهیم حقوقی مربوط به شکل کسب و کار باید با یک وکیل مشورت نمایند.


نکته کلیدی

پنج نوع اصلی کسب و کار وجود دارد: تک مالکی، شراکتی، سهامی، مسئولیت محدود و غیر انتفاعی.و هر کدام از آنها در نحوه مالکیت، طول حیات کسب و کار و مسئولیت های قانونی صاحبان آنها متفاوت می باشد.




  • آموزش حسابداری نکته :

    آموزش حسابداری : ترجمه توسط راهکار سافت

    این آموزش از سری آموزشهای حسابداری سایت راهکار سافت می باشد. این آموزشها در واقع برگردانی می باشد از کتاب Accounting که یکی از بهترین منابع آموزشی حسابداری در جهان می باشد.


درس قبلی درس بعدی

دیدگاه ها(2)

زرپانه ۱۳۹۳/۱۲/۰۲

تشکر عالی بود .اما یک سوال داشتم چطوری می توانم که دوباره اگر آنلاین شوم از درس که توقف کردم دوباره از درس بعدی شروع کنم.چون هر وقت که آنلاین می شوم از درس اول برایم باز می شود .خواهش می کنم که یک راه حل را بگویید.

راهکار سافت ۱۳۹۳/۱۲/۰۲

دوست عزیز زرپانه با سلام.

در مورد قابلیتی که گفتید متاسفانه در سایت ما امکانش موجود نیست. اما شما می توانید از قابلیت Bookmark در مرورگر اینترنتتان استفاده نمایید.

همینطور میتوانید فهرست مطالب آموزشی را که در لینک زیر قرار دارد استفاده نمایید.


فهرست عناوین مطالب کتاب حسابداری Accounting

این فهرست از طریق منوی کتابخانه قابل دسترسی می باشد

در ضمن خیلی خوشحالیم که مطالب سایت برای شما مفید بوده است. کار اصلی سایت ما ارائه نرم افزارهای رایگان حسابداری می باشد و از اینرو در مورد مقالات آموزشی هنوز نتوانسته ایم بصورت گسترده فعالیت نماییم. انشالله در آینده در این زمینه قویتر عمل خواهیم کرد.

با تشکر از ثبت دیدگاهتان.


دیدگاه خود را ثبت کنید:

قبل از ثبت دیدگاه بخوانید : بخش نظرات صرفا برای درج دیدگاه های شماست و کارشناسان راهکار در بخش دیدگاه ها پاسخگوی سوالات نیستند.


برای ورود به تالارهای گفتمان پشتیبانی راهکار جهت پرسیدن سوالات اینجا کلیک کنید

حتما بخوانید (اطلاعیه های مهم)

بخش نظرات صرفا برای درج دیدگاه های شماست و کارشناسان راهکار در بخش دیدگاه ها پاسخگوی سوالات نیستند.

اگر سوالی در ارتباط با آموزشها یا پشتیبانی دارید فقط از طریق تالارهای گفتمان پشتیبانی راهکار مطرح نمایید.

درباره راهکار سافت

راهکار سافت بزرگترین تولید کننده نرم افزارهای رایگان مالی و اداری در کشور می باشد.

نرم افزارهای رایگان راهکار به هیچ عنوان محدودیتی ندارند و نسخه های کامل آنها جهت دانلود در سایت قرار داده شده است.

شدیدا اعتقاد داریم اعمال محدودیتهایی از نوع محدودیت زمانی، یا محدودیت بر روی تعداد اسناد ثبت شده و اساسا هر نوع محدودیتی که به کاربران اطلاع رسانی نشده باشد، کاری غیر اخلاقی و غیر حرفه ای می باشد و شما هیچ شرکت معتبر نرم افزاری را در دنیا نخواهید یافت که با این شیوه غیر اخلاقی موفق شده باشد.

سیاست کلی راهکار سافت بر کسب درآمد از فروش مستقیم نرم افزارها نمی باشد و این نگرانی که در آینده نرم افزارهای رایگان ممکن است پولی ارائه شوند در اینجا وجود ندارد.

برای تامین هزینه های تولید، توسعه و همینطور پشتیبانی نرم افزارهای رایگان راهکار، امکانات بیشتر و اضافی در قالب نسخه های بروز رسانی با قیمتهای بسیار کم و ناچیز به کاربران ارائه می گردد.

خرید امکانات بیشتر که در نسخه های بروز رسانی ارائه می شوند، به هیچ عنوان اجباری نیست و عدم خرید این نسخه های بروز رسانی به هیچ وجه باعث از کار افتادن نسخه های رایگان نمی گردد.