64. سایر اصول حسابداری

برای مشاوره و خرید می توانید از طریق تلگرام، واتس آپ، روبیکا، سروش و بله با شماره 09106790876 با ما ارتباط برقرار کنید.

64. سایر اصول حسابداری

1393/08/08 4588 بازدید 0 دیدگاه
64. سایر اصول حسابداری

در فصل های قبلی در مورد برخی مفاهیم کلیدی حسابداری آموختیم. اکنون بیایید یکسری اصول دیگر از حسابداری را با هم مرور کنیم.

مفهوم دوره مالی

شرکت اسمارت تاچ با صد در صد یقین به خوبی می داند که اگر داراییهایش را بفروشد، بدهیهایش را پرداخت کند، و باقیمانده را به مالکان شرکت برگرداند میتواند درآمدهای حاصله را محاسبه کند. این فرایند که خارج شدن از کسب و کار می باشد انحلال نامیده می شود. به دلایلی آشکار، این روش برای محاسبه درآمدهای کسب شده عملی نمی باشد. از آنجا که کسب و کار برای تحلیل امورش به گزارشات دوره ای نیاز دارد، حسابدارها زمان را به بخشهای کوچکی تقسیم می کنند و گزارشات مالی را برای دوره های مشخص زمانی تنظیم می کنند، مانند یک ماه، سه ماه، یا یک سال.

دوره حسابداری اساسی یک سال می باشد، و اکثر شرکتها صورتهای مالی را بصورت سالیانه تهیه می کنند. برای اکثر شرکتها، سال مالی حسابداری مطابق با سال تقویمی می باشد، که از 1 ژانویه شروع می شود و در 31 دسامبر پایان می یابد.(در ایران از 1 فروردین تا 29 اسفند). تاریخ پایان دوره مالی معمولآ برای شرکت کم فعالیت ترین بخش سال می باشد. خرده فروشان مثال قابل توجهی از این مساله هستند. به عنوان مثال، شرکت Walmart و شرکت JCPenney از یک سال مالی استفاده می کنند که در 31 ژانویه خاتمه می یابد زیرا کم فعالیت ترین بخش کاری آنها یکماه بعد از تعطیلات سال جدید می باشد.

اصل شناسایی درآمد

اصل شناسایی درآمد به حسابدارن می گوید:

  • چه زمانی باید درآمد را ثبت کنند (یعنی چه زمانی باید درآمد را در دفتر روزنامه ثبت کنند).
  • چه مبلغی را باید بعنوان درآمد ثبت کنند.

نکته : ثبت در حسابداری به معنای ثبت در دفتر روزنامه می باشد که بعنوان شروع فرآیند حسابداری محسوب می گردد.

درآمدها را چه وقتی باید ثبت کرد

اصل شناسایی درآمد به ما می گوید که هنگامی که درآمد کسب شد باید ثبت گردد – اما نه قبل از آن زمان. درآمدها هنگامی بدست می آیند که شرکت کالاها یا خدماتی را به مشتریانش تحویل می دهد. شرکت در آن زمان تمام چیزهایی را که برای توافق فروش لازم است انجام داده است، و فرآیند کسب درآمد در اینجا تکمیل شده است. برای شما، درآمد زمانی ایجاد می گردد که بصورت روزانه به محل کارتان می روید – و نه در زمانیکه که حقوقتان را دریافت می کنید. بعبارتی در هر روزی که به محل کارتان می روید به اندازه یک روز کاری درآمد کسب می کنید.

شکل 3-2 دو وضعیت را نشان میدهد که راهنمایی است برای زمان ثبت درآمدها در شرکت اسمارت تاچ. در وضعیت اول تشریح می گردد که چه زمانی نباید درآمد را ثبت کرد، چون مشتری صرفآ نظر خود را ارائه داده است. در وضعیت دوم تشریح می گردد که چه زمانی درآمدها باید ثبت گردند – بعد از اینکه آژانس آموزش الکترونیک اسمارت تاچ خدمات خود را برای مشتریان انجام داده است.

مبلغی که باید به عنوان درآمد ثبت گردد

مبلغ درآمد ثبت شده باید با مبلغ خدمات یا کالای ارائه شده به مشتری برابر باشد. فرض کنید که برای جذب یک مشتری جدید، شینا برایت (مالک شرکت) خدمات آموزش الکترونیک را به وی به قیمت ارزانتری معادل 100$ ارائه میدهد. در حالت معمول شرکت این خدمت را به قیمت 200$ می فروشد. در این وضعیت شرکت چقدر درآمد باید ثبت کند؟ شینا برایت در این جا 200$ بدست نیاورده است، پس این نمیتواند مبلغ درآمد حاصله باشد. شرکت اسمارت تاچ فقط 100$ کسب کرده است، پس شرکت مبلغ 100$ را بعنوان درآمد ثبت می کند.

اصل تطابق (اصل مقابله هزینه های هر دوره با درآمدهای همان دوره)

اصل تطابق (درآمدها و هزینه های یک دوره مالی) راهنمای هزینه ها در حسابداری می باشد. به یاد بیاورید که هزینه ها - مانند حقوق کارکنان، اجاره، تاسیسات، و تبلیغات – داراییهایی هستند که مصرف می شوند و یا بدهیهایی هستند که بر ما تحمیل می گردند تا بتوانیم درآمد کسب کنیم.

اصل تطابق به ما می گوید :

  1. کلیه هزینه های مربوط به دوره مالی را اندازه گیری کنید،
  2. و هزینه های هر دوره را در مقابل درآمدهای همان دوره قرار بدهید.

تطابق هزینه و درآمد بدین معنا می باشد که بعنوان مثال هزینه های مربوط به یکماه خاص را از درآمدهای حاصله در همان ماه کسر کنید. هدف از این کار اینست که بتوانید درآمد خالص یا زیان خالص مربوط به آن ماه را محاسبه کنید. شکل 3-3 اصل تطابق را نشان می دهد :

یک پیوند طبیعی بین برخی هزینه ها و درآمدها وجود دارد. برای مثال، شرکت اسمارت تاچ به هر کارمند فروشی که بتواند خدماتی را به مشتریان بفروشد مبلغی را به عنوان کمیسیون فروش پرداخت می کند. سایر هزینه ها به این راحتی به درآمدها مرتبط نمی گردند. برای مثال، شرکت اسمارت تاچ ماهیانه مبلغی را بعنوان اجاره دفتر اداری می پردازد ، صرفنظر از اینکه در آن ماه چه میزانی درآمد کسب شده است. اصل تطابق هزینه ها و درآمدها به ما می گوید که هزینه های مربوط به یک دوره زمانی مشخص را شناسایی کنیم، مانند یک ماه یا یکسال که درآن درآمدهایی را کسب می کنیم. شرکت هزینه اجاره را مطابق اجاره نامه بصورت ماهیانه می پردازد. همچنین شرکت اسمارت تاچ مبلغی را به عنوان حقوق ماهیانه به کارکنانش می پردازد.

چگونه شکرت اسمارت تاچ برای تهیه صورتهای مالی حسابهایش را بروز رسانی میکند؟ برای یافتن پاسخ این سوال، حسابدارها از مفهوم دوره زمانی استفاده می کنند.

مفهوم دوره زمانی

مالکان شرکتها به گزارشات دوره ای در مورد کسب و کارشان احتیاج دارند. مفهوم دوره زمانی احتیاج دارد تا گزارشها حداقل در یک دوره زمانی سالیانه ارائه گردند. اغلب، شرکتها بیش از دوره سالیانه گزارش تهیه می کنند. برای اندازه گیری درآمد، حسابهایشان را در پایان یک دوره زمانی مشخص بروز رسانی می کنند ، که معمولآ اینکار بصورت ماهیانه صورت می پذیرد.

بعنوان یک مثال بیایید به هزینه های تعلق گرفته به اسمارت تاچ نگاهی بیندازیم. در تاریخ 31 می 2013 ، شرکت هزینه حقوقی معادل 900$ که به کارکنانش بدهکار می باشد را ثبت می کند. ثبت این رویداد به شکل زیر می باشد:

تاریخ حساب شرح بدهکار بستانکار
31 می 2013 هزینه حقوق و دستمزد ثبت هزینه حقوق پرداختنی 900
31 می 2013 حقوق پرداختنی ثبت هزینه حقوق پرداختنی 900

در این ثبت هزینه حقوق برای ماه می منظور شده است چون این حقوق بابت کارکرد کارکنان در این ماه می باشد. بدون این ثبت، ممکن بود هزینه 900$ بابت حقوق کارکنان در دوره زمانی اشتباهی مثلآ ژوئن ثبت گردد. با این ثبت هزینه ماه می شناسایی می گردد و همچنین جلوی اغراق آمیز بودن درآمد این ماه گرفته می شود. ثبت تعهدی فوق علاوه بر موارد بالا باعث می گردد تا میزان بدهیهای شرکت اسمارت تاچ در تاریخ 31 می مشخص گردد. بدون انجام این ثبت، میزان بدهیها کمتر از واقعیت نشان داده می شد. ادامه این فصل به شما نشان می دهد که چگونه حسابها را تعدیل کنید و دفاتر حسابداری را بروزرسانی بکنید.




  • آموزش حسابداری نکته :

    آموزش حسابداری : ترجمه توسط راهکار سافت

    این آموزش از سری آموزشهای حسابداری سایت راهکار سافت می باشد. این آموزشها در واقع برگردانی می باشد از کتاب Accounting که یکی از بهترین منابع آموزشی حسابداری در جهان می باشد.


درس قبلی درس بعدی

دیدگاه ها(0)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

قبل از ثبت دیدگاه بخوانید : بخش نظرات صرفا برای درج دیدگاه های شماست و کارشناسان راهکار در بخش دیدگاه ها پاسخگوی سوالات نیستند.


برای ورود به تالارهای گفتمان پشتیبانی راهکار جهت پرسیدن سوالات اینجا کلیک کنید

حتما بخوانید (اطلاعیه های مهم)

بخش نظرات صرفا برای درج دیدگاه های شماست و کارشناسان راهکار در بخش دیدگاه ها پاسخگوی سوالات نیستند.

اگر سوالی در ارتباط با آموزشها یا پشتیبانی دارید فقط از طریق تالارهای گفتمان پشتیبانی راهکار مطرح نمایید.

درباره راهکار سافت

راهکار سافت بزرگترین تولید کننده نرم افزارهای رایگان مالی و اداری در کشور می باشد.

نرم افزارهای رایگان راهکار به هیچ عنوان محدودیتی ندارند و نسخه های کامل آنها جهت دانلود در سایت قرار داده شده است.

شدیدا اعتقاد داریم اعمال محدودیتهایی از نوع محدودیت زمانی، یا محدودیت بر روی تعداد اسناد ثبت شده و اساسا هر نوع محدودیتی که به کاربران اطلاع رسانی نشده باشد، کاری غیر اخلاقی و غیر حرفه ای می باشد و شما هیچ شرکت معتبر نرم افزاری را در دنیا نخواهید یافت که با این شیوه غیر اخلاقی موفق شده باشد.

سیاست کلی راهکار سافت بر کسب درآمد از فروش مستقیم نرم افزارها نمی باشد و این نگرانی که در آینده نرم افزارهای رایگان ممکن است پولی ارائه شوند در اینجا وجود ندارد.

برای تامین هزینه های تولید، توسعه و همینطور پشتیبانی نرم افزارهای رایگان راهکار، امکانات بیشتر و اضافی در قالب نسخه های بروز رسانی با قیمتهای بسیار کم و ناچیز به کاربران ارائه می گردد.

خرید امکانات بیشتر که در نسخه های بروز رسانی ارائه می شوند، به هیچ عنوان اجباری نیست و عدم خرید این نسخه های بروز رسانی به هیچ وجه باعث از کار افتادن نسخه های رایگان نمی گردد.